KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
1% - amiből sokan jóllakhatnak
Főoldal / Projektjeink / Karácsonyi adománygyűjtés

Karácsonyi adománygyűjtés

2016-os Karácsonyi adománygyűjtésünk során 226 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze, köszönjük!

A program eredményéről részletesen beszámoló közlemény itt olvasható.​


Az Élelmiszerbank a karácsony előtti időszakban lakossági élelmiszergyűjtést szervez. Az Élelmiszerbank önkéntesei az áruházba érkező vásárlók figyelmét szórólap átadásával hívják fel az akcióra. 

 

Akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez, a pénztártól való távozás után adhatják le adományukat a kihelyezett gyűjtőpontokon. A gyűjtést egyszerre több áruházláncban szervezzük (Auchan, METRO, TESCO), az összegyűjtött adományokat – amelynek zöme tartós élelmiszer, illetve az ünnepek közeledtével édesség, szaloncukor, csokoládé volt – szétosztó partnereink közreműködésével pedig a gyűjtések helyének közelében élő családoknak juttatjuk el még az ünnepek előtt.

 

 

A lakossági gyűjtések során áruházanként fél és egy tonna közötti adomány gyűlik össze, ami a többi élelmiszerrel hasonló módon jut el a rászorulókhoz. A lakossági gyűjtések célja a szétosztható élelmiszerkészlet növelésén túl szervezetünk tevékenységének szélesebb körben való megismertetése is. A karácsonyi gyűjtés főtámogatója a CIB Bank Zrt.

Akikért gyűjtünk, igaz történetek a Karácsonyi adománygyűjtés kapcsán:


 Képzeljenek el egy családot Magyarországon. Átlagos életet élnek, apa a helyi benzinkúton dolgozik, mondjuk Csömörön. Minden második nap ő viszi a 3 gyereket az iskolába. Utána a délutáni műszakra megy dolgozni. A felesége otthon van, jobb híján háztartásbeli, korábbi munkahelye már megszűnt. Képzeljék el, hogy hitelt vesznek fel, hogy nagyobb házat építhessenek. Képzeljék el, hogy eladósodnak, és aztán a fejük felől a bank elárverezi az otthonukat. Képzeljék el, hogy a következő évben az édesapáról kiderül, daganata van. Méltósággal viseli a betegséget, egyszerűen szembenéz az élet eme fordulójával is. A közös, családdal töltött idő pótolhatalan kincssé válik napról napra. Képzeljék el, hogy ebben a nehéz sorban élő családot a az Élelmiszerbank egyik partner egyesülete a karácsonyi gyűjtéskor majdnem 40 kilógrammnyi élelmiszerrel tudta támogatni. Képzeljék el, hogy a családnak fogalma sem volt róla, az édesapa zokogott a meghatottságtól. Képzeljék el, hogy a következő év karácsonyára az édesapa felett győzött a betegség, és az édesanya egyedül maradt három gyermekükkel. Képzeljék el, hogy ez a család, az Élelmiszerbank partner egyesületeinek összefogása révén idén is kap csomagot. És most képzeljék el, hogy az összes mondat, ami úgy kezdődik: „képzeljék el…”, az maga a valóság. El tudják képzelni?

Egy gyűjtő csapat vezetőjének beszámolója:

"„Anya, nézd ennivalót kapunk.”- mondta egy mezítlábas kisfiú, aki az adományt szállító kocsink elé szaladt. Amikor meghallottam ezt a mondatot a könnyeimet nyeltem vissza, hiszen én vagyok a segítő, nem lenne méltó a helyzethez.

Tudom, hogy örülni és várni fogják a csomagot újra, idén is. Az általunk gyűjtött kakaóra, csokoládéra, lekvárra, nasikra számítanak a családok 2015 decemberében is. Menetrendszerűen Karácsony előtt érkezünk a nehéz sorsú gyerekekhez, családokhoz.

Tavaly egy hatgyermekes családnál voltam. Az édesanya tartja fenn és látja el a gyerekeit, illetve a 16 éves fia, aki iskola mellett munkát kényszerül vállalni, így támogatva édesanyját.  Óriási segítség az az  étel, ami az élelmiszer bankon keresztül  az ő asztalukra kerül.

 Az az öröm, és mosolyáradat, ami felém áramlott, velem maradt egész évben, és most, hogy közeledik az újabb élelmiszerbankos segítség Karácsony előtt, arra bíztatunk mindenkit, hogy a  bevásárlólista készítésnél gondoljon egy másik családra is, ahol szenteste a segítségünkkel „ennivaló” kerülhet  az asztalukra..

Ahogy ők, én sem felejtem el azokat a pillanatokat, amikor csöndben, szótlanul pakolták le az autónkról az ünnepi vacsorát…"

Az adomány útja: 


A 2016. november 25-26-27-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.

A 2015. november 27-28-29-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.

A 2014. november 28-29-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.

 

Kapcsolódó képek

HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Rólunk mondták
Magyar Henrietta
TESCO - Közösségi kapcsolatok és belső kommunikációs vezető
A Tesco Magyarország és az Élelmiszerbank stratégiai partneri kapcsolata hosszú évekre tekint vissza. A kezdetekben kialakult egyszerű támogató-támogatott kapcsolat mára valódi partnerséggé nőtte ki magát.