KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
1% - amiből sokan jóllakhatnak
Főoldal / Projektjeink / FoRWaRd

FoRWaRd

FoRWaRdAz ehető és egészséges élelmiszernek sokszor akár az 50%-a is szemetesbe kerül az EU-s háztartásokban, szupermarketekben, éttermekben és az élelmiszerellátási lánc más szakaszaiban, míg 79 millió EU állampolgár él szegénységben, és 16 millióan függnek jótékonysági szervezetek által kiosztott élelmiszeradományoktól.

Az Európai Bizottság az élelmiszerellátási lánc környezeti fenntarthatóságának javításán is dolgozik. Fókuszukban az élelmiszerhulladék csökkentése és a csomagolásoptimalizálás áll (http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm).

Ha semmi nem történik, akkor 2020-ig 40%-kal fog nőni az élelmiszerhulladék – a Bizottság által publikált tanulmány szerint.

A fentiek fényében a FoRWaRd projekt célja, hogy olyan ingyenes, gyakorlati útmutatást nyújtó online képzést hozzon létre, amely segítségével az élelmiszerellátási lánc szereplői csökkenthetik, illetve jótékonysági szervezeteknek adhatják a tevékenységük során keletkező élelmiszerhulladékot és -felesleget.


Fő célok
  • Közös stratégiák meghatározása a hulladékcsökkentéshez és a nem értékesített élelmiszerkészletek hasznosításához szükséges szakmai készségekben mutatkozó hiányosságok áthidalására a munkaerőpiacon
  • Az élelmiszer-beszállítók képzése egyrészről 1.) az élelmiszer-felesleg mennyiségének mérsékléséről, másrészről 2.) az eladatlan élelmiszerek hasznosításáról. Vagyis: élelmiszer-hulladék/felesleg kezelő szakemberek képzése
  • Az infokommunikációs technológia segítségével olyan virtuális tér létrehozása, ahol elérhetők lesznek a látványelemeket és szimulációs gyakorlatokat is tartalmazó képzési anyagok
  • A fel nem használt élelmiszerekkel kapcsolatos kereslet és kínálat természetes „találkozásának” gyakorlati és egyszerű megoldással való támogatása egy online platform segítségével
  • Az élelmiszerosztással foglalkozó jótékonysági szervezetek képzése



FoRWaRd célcsoportok

A projektnek két fő célcsoportja van:

a) az élelmiszerlánc képviselői (gyártók és kereskedők)
b) civil és jótékonysági szervezetek

A projekt résztvevői képzést kapnak az élelmiszerhulladék megelőzése és kezelése területén. Képesek lesznek megállapítani, hogy hol és hogyan keletkezik hulladék, és melyek a megelőzés– az élelmiszerhulladék csökkentésének, összegyűjtésének, a költségcsökkentésnek és a ráfordított idő csökkentésének – legjobb módjai.


Főbb eredmények

Projektünknek két fő eredménye lesz:

  • képzési anyagok élelmiszeripari vállalatoknak és jótékonysági szervezeteknek, amelyek segítenek nekik az élelmiszerhulladék megelőzésében és kezelésében
  • virtuális tér, ami lehetővé teszi a megmaradt (de nem eladható) élelmiszerek online adományozását

Hosszú távon a projekt javítja a termelési/beszállítói lánc során keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét és az emberi fogyasztásra eljutó feleslegek arányát. Ez hozzájárul a megcélzott szervezetek környezeti fenntarthatóságának javításához, az (gyártás során felhasznált és) elvesztegetett természeti erőforrások csökkenéséhez.


A projekt eddigi hírlevelei:

FoRWaRd hírlevél 1. (EN)
FoRWaRd hírlevél 2. (EN)
FoRWaRd hírlevél 3. (EN)
FoRWaRd hírlevél 4. (HU)
FoRWaRd hírlevél 5. (HU)


A FoRWaRd konzorcium tagjai:

TEMPO Greenport Venlo EurocreaMerchant Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Maistobankas European Retail Academy FPFB Avaca Technologies


További információért látogassa meg a projekt honlapját: www.foodrecoveryproject.eu