KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
1% - amiből sokan jóllakhatnak
Főoldal / Kik vagyunk? / Élelmiszerbank Magyarországon

Élelmiszerbank Magyarországon

Kik vagyunk?

Missziónk:

Felkutatjuk az élelmiszerfeleslegeket, hogy eljutassuk a nélkülözőkhöz.

Víziónk:

Elérjük, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget - Élelmiszerbankkal vagy nélküle – a megsemmisítés helyett, a rászorulók élelmezésére fordítsák.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését Magyarországon.

2005 szeptemberében Budapesti Élelmiszerbank Egyesületként kezdtük működésünket, de hónapok alatt „kinőttük” a főváros határait. 2006 májusában már Magyar Élelmiszerbank Egyesületként, 8 hónapos ideiglenes tagság után teljes jogú tagja lettünk az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének.

Az indulásunk óta összesen több mint 42,3 ezer tonnányi élelmiszert osztottunk szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 20,3 milliárd (!) forintot. Az adományok 325 civil szervezeten és önkormányzaton keresztül több mint 340 000 emberhez jutnak el.

Mit csinálunk?

Felkutatjuk és összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között. Az Élelmiszerbank magánszemélyeket közvetlenül nem segélyez.

2016-ban 325 szervezeten keresztül mintegy 340 000 embernek juttattunk el ingyenesen 4800 tonna élelmiszeradományt Magyarországon, összesen több, mint 3 milliárd forint értékben. 
A karácsonyi gyűjtésünk 228 tonna élelmiszer volt. Az Élelmiszerlavina programunk 130 tonna élelmiszerrel 5000 emberen segített.

Tevékenységünk egyik fő alapelve, hogy ingyenesen fogadunk és ingyenesen is adunk át élelmiszereket. Másik fő alapelvünk a függetlenség mind politikai, mind vallási, ideológiai értelemben.

Mit nyújt az Élelmiszerbank a karitatív szervezetek számára?
  • Ingyenesen bocsát rendelkezésükre különböző nyers vagy feldolgozott élelmiszereket, ezzel támogatva szűkös költségvetésüket;
  • több karitatív szervezet nevében hatékonyabban tud fellépni az adományok szerzése érdekében a vállalatoknál és egyéb szervezeteknél;
  • az élelmiszerek szétosztásában logisztikai (tárolási, szállítási) segítséget nyújt.

Mit nyújt az Élelmiszerbank az élelmiszer-átadók számára?

  • Átvállalja a karitatív szétosztás logisztikai feladatait, ezzel erőforrásokat takarít meg a vállalatoknak;
  • feleslegek átadásával a vállalatok elkerülhetik a megsemmisítés költségeit, valamint csökkenthetik raktározási költségeiket;
  • a támogatás adózási előnyöket is jelent;
  • biztosítja az átvett élelmiszerek megfelelő körülmények közötti szállítását és tárolását, illetve ügyel az átvett élelmiszerekkel való visszaélések elkerülésére;
  • gondoskodik a támogatók PR-megjelenéséről.

 

Eredményeink számokban

Alapításunk óta több mint 42 300 tonna élelmiszeradomány érkezett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárába. Ezt a mennyiséget maradéktalanul el is juttattuk a rászorulókkal közvetlen kapcsolatban álló szervezetekhez, melyek segítségével több mint 340 000 embernek tudtunk így segíteni. A kiosztott élelmiszerek értéke meghaladta az 20,3 milliárd forintot.

Segítsen, hogy még több élelmiszert megmenthessünk, és eljuttathassunk a rászorulókhoz, támogassa munkánkat itt!
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Csapatunk
Kőszegi Boglárka
kiválasztás
Az önkéntesség számomra a munka-magánélet egyensúlyának a része, másfajta fókuszt, látásmódot ad, ami elengedhetetlen mind a munkában való fejlődésben, mind a kiegyensúlyozottságban.