Főoldal / Hírek / Híreink / Sajtóközlemény: Tizennégyezer emberen segített az Élelmiszerlavina

Sajtóközlemény: Tizennégyezer emberen segített az Élelmiszerlavina

2015.11.19

Százhetven tonna terményt takarítottak be idén 52 önkormányzat és nonprofit szervezet földjein a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A rászorulók közreműködésével megtermelt élelmiszernövények összesen 14 ezer nehéz sorsú emberhez kerültek.

Az idei szélsőséges, aszályos időjárás még a sokat tapasztalt gazdálkodókat is nagy kihívások elé állította, így mindenképpen örömteli, hogy 2015-ben a pályázók ilyen szép mennyiséget tudtak betakarítani földjeiken, mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. A vállalat idén növelte a felajánlott zöldborsó, csemegekukorica, karfiol, vöröshagyma, fejeskáposzta, paprika vetőmagok mennyiségét, amelyek tavasszal már összesen 110 hektáron kerültek földbe. Közösségi munkában kétezren vetették a vetőmagokat és gondozták hónapokig a fejlődő növényeket. Majd ősszel a betakarított élelmiszernövények idősekhez, fogyatékkal élőkhöz, tartós betegekhez, nagycsaládokhoz kerültek. Összesen 14 ezren kaptak a felajánlásból.

Az Élelmiszerlavina programba idén első alkalommal kapcsolódott be a dél-baranyai Adorjás. A hátrányos helyzetű ormánsági községben 3 hektáron termeltek burgonyát, cukkinit, fejeskáposztát és zöldborsót. Mint Czöndör Levente önkormányzat képviselő, koordinátor elmondta: a kártevők elleni védekezés és az öntözés megoldása adott plusz feladatokat, de összességében nem panaszkodhatnak a termény mennyiségére. Az összesen 9 tonnányi mennyiséget a településen élő családok, idősek, rászorulók kapták.

Negyedik éve vesz részt a programban a Tudat Mezsgyéjén Alapítvány a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona együttműködésével, amelynek 21 ezer négyzetméteres földjén tízféle vetőmagot vetettek tavasszal. A föld művelését szakember irányításával önkéntesek végezték, a kertészeti munkákba bekapcsolódtak az otthonok fogyatékkal élő lakói, akik egyre több feladatot el tudtak látni önállóan is.

• Összesen 4 tonnányi termést hozott az idei év, kiemelkedő volt a paradicsom és káposzta mennyisége. A megtermelt élelmiszernövényekkel összesen 117 - Magyarszerdahelyen, Pölöskefőn, Nagykanizsán élő értelmileg és halmozottan sérült hátrányos helyzetű embert támogattunk – mondta Bakos Gerda koordinátor. -  A legnagyobb eredménynek azt tartjuk, hogy ezek az emberek egyre több feladatot el tudnak látni a közös munkában, s a közösen megtermelt növényekből önállóan, vagy segítséggel, de már saját maguk is készítenek ételeket.

Mint a program mottója is kifejezi, „Hal helyett hálót” adtunk idén is, örömteli látni a lelkesedést és a tenni akarást, amely jellemzi az Élelmiszerlavinában résztvevő embereket, mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

• Az Élelmiszerlavina története során eddig már 115 ezer hátrányos helyzetű ember kapott segítséget. A kézzelfogható csomagokon túl igazán nagy eredménynek tartjuk, hogy többen már saját kertjükben is újra elkezdték a gazdálkodást az itt tanultakat kamatoztatva, a pályázók egyre több saját föld művelésén gondolkodnak, többen pedig jelképes összegért adják át művelésre a parlagon heverő földjüket – hangsúlyozta Cseh Balázs.

A társadalmi célú program idén első díjat kapott a Legsikeresebb Partneri Együttműködések kategóriában a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjátadóján.

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.

Az idén 10 éves Élelmiszerbank 2005 óta folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszerfelesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az Élelmiszerbank 2014-ben 1600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen közel 300 000 nélkülözőhöz, 220 partnerszervezetén keresztül. 2005-ös megalakulása óta 34 600 tonna élelmiszert osztott ki közel 14,6 milliárd forint értékben.