Hírek

Sajtóközlemény: Mindig az utolsó falat a legfinomabb… Van, akinek 2 napja volt az utolsó

2016.05.17

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Mindig az utolsó falat a legfinomabb… Van, akinek 2 nappal ezelőtt volt az utolsó

-#szerencsesvagyok, csatlakozz Te is az Élelmiszerbank kampányához

„Mit egyek reggelire, ebédre, vacsorára és úgy nassolnék is valamit.”- A legtöbb ember bele sem gondol abba, hogy milyen szerencsés, hogy csupán azon kell törnie a fejét, hogy kitalálja, milyen ételt fogyasszon az adott napszakban. Magyarországon sajnos több mint 200.000 ember[1] számára az jelenti a problémát, hogy nem tud mit az asztalra tenni. Az Élelmiszerbank most #szerencsesvagyok kampányával az élelmiszerpazarlás és az éhezés elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet. 

Magyarországon 1,8 millió tonna[2] élelmiszerfelesleg képződik és megy a kukába, ezen élelmiszerek nagy része sok esetben még fogyasztható lenne. A Magyar Élelmiszerbank 2015-ben 2600 tonna élelmiszert mentett meg és osztott szét több ezer rászoruló között országszerte.

#szerencsesvagyok

Az akció ötletét, valamint a kampány vizuális és kreatív koncepcióját az Élelmiszerbank, Hitka Viktória képzőművésszel közösen dolgozta ki a Well Reklámügynökséggel, az „Üres tányérok” image kampány folytatásaként.

Az Élelmiszerbank legújabb #szerencsesvagyok kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemre, arra, hogy tehetünk ellene közösen.

A kampányhoz egyszerűen lehet csatlakozni:

- a közösségi médiumok felületein egy ételfotó, megosztásával, amelyen a #szerencsesvagyok és #elelmiszerbank hashtagek tűnnek fel,

- Hitka Viktória egyedi tányér kollekciójával is támogatja a kampányt. A tányérok május 17-től elérhetőek a FLATLAB-ben. Így bárki segítheti az Élelmiszerbank munkáját akár a tányérok „megvásárlásán” keresztül is,

- vagy akár 1%-os adójának felajánlásával.

„#szerencsesvagyok kampányunkat egy hete indítottuk és mostanra rengetegen csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, köztük gasztro bloggerek, véleményvezérek és újságírók. Nagyon örülünk, hogy kampányunk nagykövete Hitka Viktória lett. Szeretnénk elgondolkodtatni az embereket, megkérdezni őket, hogy ők szerencsésnek érzik-e magukat, jut-e minden nap étel a tányérukra? Szoktak-e adakozni? Megtehetik-e? Hiszen most zajlik az 1%-os kampány időszaka is, így ez a kérdés külön aktuális. Tesznek-e ők is az élelmiszerpazarlás ellen? A #szerencsesvagyok #elelmiszerbank hashtag-ek erre hívják fel a figyelmet.” – nyilatkozta Sczígel Andrea az Élelmiszerbank külső kapcsolatok igazgatója.

"Hiszek abban, hogy a közösségnek van ereje. Az Élelmiszerbank munkájára óriási szükség van, szeretném ha minél többet tudnának róla és támogatnák a szervezetet. Fantasztikus élmény a kampányon dolgozni. Jó látni, hogy a rengeteg közösségi média megosztással mások is érzékenyen reagálnak a problémára. Egy pillanatra talán elgondolkoznak azon, milyen szerencsések, hogy van étel az asztalon. " - mondta Hitka Viktória képzőművész is, akit tényárokra festett erős mondatairól is ismerhetünk.

A figyelemfelhívó akció május első hetében indult. A járókelők Budapest különböző helyszínein szépen megterített asztalokra bukkanhattak. A terített asztalról az ételbúrát felemelve az érdeklődők a kampány üzenetei olvashatták, amelyek az élelmiszerpazarlás mértékére, a nélkülözésre hívják fel a figyelmet. Hisz nem mindenki olyan szerencsés, hogy jut minden nap étel az asztalára.

Csatlakozz Te is a kampányhoz és légy részese az éhezés és élelmiszerpazarlás elleni küzdelemnek!

#szerencsesvagyok #elelmiszerbank

1 % Élelmiszerbank 

Adószám: 18120141-2-42

További információk: 

Sczígel Andrea

külső kapcsolatok igazgató, Magyar Élelmiszerbank Egyesület

mobil +36 30 619 9940

sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu

 

[1] FAO – ENSZ adatok alapján

[2] Eurostat, 2006



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!