Sajtóközlemény: A Danone látogatása az Élelmiszerbanknál a TEGY program keretében

2015.05.06

Látogatás az Élelmiszerbank raktárbázisán

2015. május 5.

A Danone Kft. “Tegyünk Együtt a Gyermekekért" (TEGY) társadalmi célú programjának égisze alatt 2015-ben Média Klubot hozott létre, amely hagyományteremtő szándékkal minden évben egy új - társadalmilag fontos - témát karol fel. Ebben az évben a gyermekek körében egyre nagyobb arányban előforduló minőségileg elégtelen étkezés kapcsán az ismeretterjesztés és a szolidaritás fontosságára hívják fel a figyelmet a résztvevők.

A Média Klub szakmai partnere a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, csatlakozott továbbá a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Magyar Adományozói Fórum. A sajtó képviseletében a Média Klubban való részvételre olyan mértékadó újságírókat kértek fel, akik elkötelezettek szociális és társadalmi problémák feltárásában, és szeretnének hozzájárulni a minőségileg hiányos táplálkozással (a „minőségi éhezéssel”) kapcsolatos felvilágosító munkához.

A Média Klub májusi találkozóján az élelmiszer mentés és adományozás kérdését járta körül. A résztvevők az idén 10 éves Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárbázisára látogattak el.

A Média Klub tagjait Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke köszöntötte, bevezetőjéből a résztvevők megtudhatták, hogy az egyesület 2005 óta foglalkozik az élelmiszerfeleslegek összegyűjtésével és szétosztásával, oly módon, hogy kapcsolatot teremt az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között. Az adományozó partnerek jellemzően élelmiszergyártó és kereskedő cégek, az Egyesület jelenleg dolgozza ki a zöldség-gyümölcs ágazattal és a vendéglátóipari szegmenssel való együttműködés kereteit.

A napi működés során kiemelt figyelmet fordítanak a logisztikára és minőségbiztosításra, ezzel együtt pedig az adományok szigorú nyomon követésére. A támogatóktól csakis élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan, lejárati határidőn belüli, tökéletes minőségű termékek kerülnek a rendszerbe, általában csomagolási hibás, szezonális vagy félrecímkézett élelmiszerek. A közeli lejárati idejű friss termékek esetében kulcsfontosságú a gyors továbbítás, amit zárt hűtőláncon oldanak meg a központi raktárbázis és 2 saját szállítójármű segítségével, illetve regionális szinten a kereskedelmi partnerek és a helyi rászorulókat segítő szervezetek direkt összekapcsolásával. A professzionális logisztikai háttér lehetővé teszi, hogy komplex csomagokat tudjanak biztosítani a rászorulók számára 3-4 féle, ésszerűen felhasználható mennyiségű élelmiszerrel.

2014-ben a mintegy 100 támogató cég által felajánlott 1413 tonna élelmiszeradományt (összesen közel 1,4 milliárd forint értékben) 220 szervezeten keresztül mintegy 300.000 embernek juttatták el ingyenesen.

A Danone Kft.-vel közel 10 éve kezdődött meg az együttműködés. Kiss Beáta a Danone Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen professzionális civil szervezettel dolgozunk együtt, és segítségükkel olyan rászoruló családokhoz, gyermekekhez is eljuthatnak termékeink, akik nem, vagy ritkábban fogyaszthatnak belőlük.”

A Média Klub résztvevői megtekintették a 2500 m2-es raktárbázist, majd önkéntes munka keretében konzerveket címkéztek és rakodtak, így segítve az élelmiszeradományok előkészítését, majd több támogatott szervezet élelmiszercsomagokért érkező képviselőivel is találkoztak.

További információk:

Berman Zsuzsa

MEC Global

Tel: +36 30 26 888 21

zsuzsa.berman@mecglobal.com

A TEGY programról

A Danone Kft. 1999-ben indította útjára „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) társadalmi célú programját. A vállalat a keretprogram égisze alatt valósítja meg a társadalmi célú támogató kezdeményezéseit.

Azóta a cég összesen 305 millió forintos támogatást nyújtott, többek között segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.

A TEGY keretprogram keretében a Danone Kft. két éve egészséges életmódra ösztönző programot indított, azzal a céllal, hogy a 11-12 éves gyermekek játékos módon sajátíthassák el az egészséges életmód alapelveit, a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással, a rendszeres testmozgással kapcsolatos ismereteket, és egészségtudatos felnőttekké váljanak. A program során egy komoly problémára, a gyermekkori túlsúly és elhízás veszélyére, hosszú távú csökkentésére, a gyermekek egészségének és életminőségének javítására, valamint ezzel kapcsolatban a társadalmi szinten közös cselekvés lehetőségére és a megoldásokra kívánja ráirányítani a figyelmet.

2014 tavaszán a TEGY egészségprogram elsőként a vállalati programok között elnyerte az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai ajánlását, az Ajánlott iskolai egészségfejlesztési program címet. További részletes információ a www.tegy.hu oldalon található.