KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Támogassa munkánkat!
Főoldal / Hírek / Híreink / Néhány gondolat a francia kereskedelmi láncokat szabályozó törvénnyel kapcsolatban

Híreink

Néhány gondolat a francia kereskedelmi láncokat szabályozó törvénnyel kapcsolatban

2015.06.03

A francia parlamentben május 22-én elfogadták a  törvényt, mely a kereskedelmi láncok számára megtiltja a fogyasztható élelmiszerek, nem az élelmiszerhulladék hasznosítási piramisnak​ megfelelő hasznosítását, valamint azok szándékosan fogyasztásra alkalmatlanná tételét.

Ennek kapcsán aláírásgyűjtés kezdődött egy hasonló Európai Uniós szabályozás bevezetéséért.

Fontosnak tartjuk, hogy az élelmiszerpazarlás problémájával  politikai szinten is foglalkoznak a döntéshozók, valamint maximálisan egyetértünk a törvény azon pontjával, miszerint a téma része kell, hogy legyen az iskolai tananyagnak.

Ugyanakkor a törvényi szabályozás kapcsán felmerül pár kérdéses pont is. A francia törvény nem csak az adományozást teszi kötelezővé, hanem más opciókat is ad (állati takarmányozás, komposztálás, bioüzemanyag előllítás). Bár a hasznosítási piramis prioritási listája egyértelmű, mégis van rá esély, hogy elsősorban nem a rászorulóknak történő adományozás fog növekedni, hanem az egyéb alternatívák. Mi a Magyar Élelmiszerbanknál egyértelműen az emberi fogyasztásra ajánlást, a rászorulóknak való eljuttatást, tartjuk a legfontosabbnak (a képen is látható piramisnak megfelelően).

Az élelmiszerfelesleg jótékony célra való felajánlásának eddig sem volt törvényi akadálya, ezt a vállalatok önként is megtehetik bármikor. Erre a legjobb példa folyamatos együttműködésünk kereskedelmi láncokkal hazánkban. Úgy gondoljuk, a kötelezésnél és büntetésnél hatékonyabb eszköz lehet a pozitív motiváció, például a kapcsolódó adókedvezmények körének tovább bővítése. 
További híreink »
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Csapatunk
Horn Péter
alapító, elnökségi tag, alelnök
Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a fantasztikus, értékteremtő kezdeményezésnek részese lehetek és közös munkánkkal nagyon sok ember számára nyújthatunk segítséget. Az Élelmiszerbank mögött álló Csapat hite, elkötelezettsége a garancia arra, hogy a jövőben még több embertársunknak tudunk segíteni és ez a jó érzés számomra nagyon sokat jelent!