Hírek

Megtartották az Élelmiszer Érték Fórumot

2014.10.06

Az élelmiszerpazarlás nemzetközi szinten is kiemelt prioritást élvező gazdasági-környezeti- társadalmi probléma, melynek felszámolásához a magyar kormányzat az Élelmiszer Érték Fórum létrehozásával, az érintettek közötti munka összehangolásával és a rendelkezésére álló eszközök mind szélesebb körű, aktív alkalmazásával kíván hozzájárulni - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület együttműködésben tartott rendezvényen.

Az Élelmiszer Érték Fórum nyitórendezvényén zajló műhelymunka kitekintést adott az EU egyes tagállamaiban fellelhető élelmiszerpazarlás elleni kezdeményezésekről, a nemzeti szabályozás sajátosságairól, valamint a Fórum fő céljairól és feladatokról.

A Fórum létrehozásának és működtetésének fő céljai:
  • A magyarországi élelmiszerhulladék mennyiségének felmérése és jelentős csökkentése;
  • 3 év alatt legalább 20 termékpálya-együttműködés lebonyolítása;
  • Széles körű szemléletformálás és a cselekvési lehetőségek tudatosítása a témában.
Az élelmiszer érték - fórum

A félnapos fórumon számos közigazgatási szerv, termelő vállalat, élelmiszer-feldolgozó, civil szervezet és érdekképviselet vett részt. A jelenlévők elköteleződésüket fejezték ki a téma iránt és hajlandóságot mutattak az azonos problémakört érintő szereplőkkel való együttműködésre. Zárógondolatként elhangzott, hogy a felvetett problémakörök alapján munkacsoporti struktúràt alakítanak ki, melyben az érintettek saját érdeklődésük és lehetőségeikhez mérten hozzájárulhatnak a Fórum, illetve az adott munkacsoport tevékenységéhez.

A Fórum legfontosabb feladatai:
  • általános figyelemfelhívás a élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentésének fontosságára, időszerűségére és szemléletformálás;
  • tudásmenedzsment és információáramlás erősítése az érintett felek között;
  • a témához kapcsolódó problémák és megoldási lehetőségek azonosítása;
  • hazai és nemzetközi jó gyakorlatok, valamint már létező projektek felkutatása, bemutatása és adaptálása.
Az élelmiszer érték - fórum

Magyarországon az élelmiszerpazarlásból és veszteségből eredő kár több mint 1 millió tonnára becsülhető. A lakossági élelmiszerhulladék értéke a becslések szerint elérheti a 200 milliárd forintot.

Az Élelmiszer Érték Fórum a www.azelelmiszerertek.hu honlapon érhető el.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!