KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Mozdulj az Élelmiszerbankért!
Főoldal / Hírek / Híreink / Harminchét településen takarítják be az Élelmiszerlavina terményeit

Híreink

Harminchét településen takarítják be az Élelmiszerlavina terményeit

2014.09.22

Hetek óta zajlik a zöldségek betakarítása a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A jótékonysági kezdeményezés történetének legtöbb terménye kerül idén a rászorulókhoz: eddig 150 tonna zöldségféle termett a támogatott 37 önkormányzat és civil szervezet földjein, de ez a mennyiség napról-napra növekszik, ahogy haladnak előre a munkában.

Soponya, 2014. szeptember 22.

Az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termesztenek, majd ezt odaadják a környéken élő nehéz sorsú embereknek. Több szempontból rekordév lesz az idei az Élelmiszerlavina történetében, hangsúlyozta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az egyik résztvevő, a fejér megyei Soponya földjén tett látogatáson elmondta: idén minden eddiginél több, összesen 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogattunk, akik több mint 67 hektáron kezdték el a munkát tavasszal.

A kezdeményezés jótékonysági nagykövete, a köztelevízió műsorvezetője, Novodomszky Éva kiemelte: a program hal helyett hálót biztosít a nehéz helyzetű embernek. A közösségi termelés révén egyrészt megtanítja számukra az öngondoskodást, másrészt visszavezetheti őket a munka világába. A megtermelt egészséges élelmiszernövények pedig kézzelfogható segítséget jelentenek a hátrányos helyzetű családoknak, időseknek, valamint szociális intézményekben élőknek és ellátottaknak.

- A nyertesek ebben az évben is főként a hátrányos helyzetű országrészekből kerültek ki. Olyan települések is vannak a nyertesek között, ahol generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerik a mezőgazdasági művelést. Nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg kihasználatlan kiskertekben ismét egészséges élelmiszernövények termesztésébe kezdjenek a családok, az Élelmiszerlavina ezt a célt is szolgálja - mondta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója – A betakarítás folyamatosan zajlik. Jelenleg 150 tonna került a tárolókba, ez már most ötven százalékkal meghaladja a tavalyi mennyiséget. Az elmúlt esztendőben 10 ezer embernek segített a program, idén biztosan többen részesülnek a zöldségfélékből.

A Székesfehérvártól 25 kilométerre található, 1818 lakosú Soponya nagyközség az Élelmiszerlavinában burgonya, zöldborsó, csemegekukorica, karfiol, vöröshagyma, fejeskáposzta és paprika vetőmagcsomagot kapott. Mint Béndek József polgármester elmondta: az önkormányzat 1,5 hektáros területén 30-50 embert vontak be a közös munkába, a megtermelt javakat egyrészt az óvodások és iskolások étkeztetésében használják fel, másik része pedig az önkormányzat szociális alapszolgáltatásának közreműködésével a szociálisan rászorulók és gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek családjaihoz kerül. Az Élelmiszerlavina révén így több száz helyi lakost segítenek saját termelésű, egészséges élelmiszerrel.További híreink »

Kapcsolódó képek

HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Csapatunk
Cseh Balázs
alapító, elnökségi tag, elnök
Az Élelmiszerbankot azért hoztuk létre, mert korábban ilyesmi nem létezett Magyarországon, de nagy szükség volt rá, hogy létrejöjjön.