Hírek

Harminchét településen takarítják be az Élelmiszerlavina terményeit

2014.09.22

Hetek óta zajlik a zöldségek betakarítása a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A jótékonysági kezdeményezés történetének legtöbb terménye kerül idén a rászorulókhoz: eddig 150 tonna zöldségféle termett a támogatott 37 önkormányzat és civil szervezet földjein, de ez a mennyiség napról-napra növekszik, ahogy haladnak előre a munkában.

Soponya, 2014. szeptember 22.

Az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termesztenek, majd ezt odaadják a környéken élő nehéz sorsú embereknek. Több szempontból rekordév lesz az idei az Élelmiszerlavina történetében, hangsúlyozta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az egyik résztvevő, a fejér megyei Soponya földjén tett látogatáson elmondta: idén minden eddiginél több, összesen 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogattunk, akik több mint 67 hektáron kezdték el a munkát tavasszal.

A kezdeményezés jótékonysági nagykövete, a köztelevízió műsorvezetője, Novodomszky Éva kiemelte: a program hal helyett hálót biztosít a nehéz helyzetű embernek. A közösségi termelés révén egyrészt megtanítja számukra az öngondoskodást, másrészt visszavezetheti őket a munka világába. A megtermelt egészséges élelmiszernövények pedig kézzelfogható segítséget jelentenek a hátrányos helyzetű családoknak, időseknek, valamint szociális intézményekben élőknek és ellátottaknak.

- A nyertesek ebben az évben is főként a hátrányos helyzetű országrészekből kerültek ki. Olyan települések is vannak a nyertesek között, ahol generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerik a mezőgazdasági művelést. Nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg kihasználatlan kiskertekben ismét egészséges élelmiszernövények termesztésébe kezdjenek a családok, az Élelmiszerlavina ezt a célt is szolgálja - mondta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója – A betakarítás folyamatosan zajlik. Jelenleg 150 tonna került a tárolókba, ez már most ötven százalékkal meghaladja a tavalyi mennyiséget. Az elmúlt esztendőben 10 ezer embernek segített a program, idén biztosan többen részesülnek a zöldségfélékből.

A Székesfehérvártól 25 kilométerre található, 1818 lakosú Soponya nagyközség az Élelmiszerlavinában burgonya, zöldborsó, csemegekukorica, karfiol, vöröshagyma, fejeskáposzta és paprika vetőmagcsomagot kapott. Mint Béndek József polgármester elmondta: az önkormányzat 1,5 hektáros területén 30-50 embert vontak be a közös munkába, a megtermelt javakat egyrészt az óvodások és iskolások étkeztetésében használják fel, másik része pedig az önkormányzat szociális alapszolgáltatásának közreműködésével a szociálisan rászorulók és gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek családjaihoz kerül. Az Élelmiszerlavina révén így több száz helyi lakost segítenek saját termelésű, egészséges élelmiszerrel.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!