Hírek

Felkérés az Európai Hulladékcsökkentési Hétben való részvételre

2014.11.18

Felhívás élelmiszeripari partnereink számára!


November utolsó hete egész Európában a hulladékcsökkentésről szól. Idén november 22-30. között kerül megrendezésre az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelynek keretében az Európai Unió országaiban lelkes önkéntesek a saját ötleteik megvalósításával hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának és a különböző anyagok újrahasznosításának fontosságára. A kezdeményezést Magyarországon az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ Nonprofit Kft.) koordinálja.

A kezdeményezéshez, ami idén immár hatodik éve valósul meg, tavaly már több mint 12 ezren csatlakoztak.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, melyre a szervezők igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Idén ez a keletkezett  étel és élelmiszer hulladék mennyiségének csökkentése.
E témában  kiemelt szerepe van a Magyar Élelmiszerbanknak - az élelmiszerfeleslegek begyűjtésével foglalkozó szervezetnek -, és minden olyan cégnek és intézménynek, amely bármilyen módon szorosabban kapcsolatba kerül ezzel a hulladéktípussal, legyen szó élelmiszerüzletről, szupermarketekről, étteremről, szálláshelyről vagy egyéb kapcsolódó szervezetről.

Fontos akció a polcokról visszahívott, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerfeleslegek  jótékony célra való felajánlása, vagy a gyártóknál felhalmozódott feleslegek rászorulókhoz való eljuttatása, az erre szakosodott szervezeteken, pl. az Élelmiszerbankon keresztül.  Kérjük, hogy november utolsó hetében fordítsanak kiemelt figyelmet arra, hogy eljuttassák a rászorulókhoz ezen élelmiszereket.

A kezdeményezéshez való csatlakozás különösen hasznos lehet azon cégek, vállalatok számára, amelyek nyitottak a környezetvédelem, fenntarthatóság témaköreire, komolyan veszik  vállalati társadalmi felelősségvállalási feladatukat, és CSR-tevékenységük keretében aktív, cselekvő, kreatív elemeket kívánnak megvalósítani.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétről minden szükséges információt megtalál a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon. Szintén ezen a weboldalon lehet regisztrálni a saját akciókat, akár a Hét ideje alatt is. Az OHÜ munkatársai az akció lebonyolítása során minden résztvevővel személyesen tartják a kapcsolatot és segítenek bármilyen kérdésben.

Kérjük, csatlakozzanak Önök is a kezdeményezéshez, és lehetőségeikhez mérten segítsenek népszerűsíteni is az akciót, annak érdekében, hogy minél többen részt vehessenek benne, és ezáltal a környezettudatos szemléletmód minél több ember számára természetes legyen. 



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!