KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Mozdulj az Élelmiszerbankért!
Főoldal / Hírek / Híreink / Elkezdődtek a munkálatok a Lavina programban

Híreink

Elkezdődtek a munkálatok a Lavina programban

2013.05.12

Az idén negyedik alkalommal meghirdetett Élelmiszerlavina program keretében már javában zajlanak a munkálatok. A huszonhét önkormányzat és civil szervezet, amely a vetőmag-támogatást pályázati úton nyerte meg, rendszeresen küld képes beszámolókat.

Karancslapujtő önkormányzata április 25-én a burgonya elültetésével befejezte az Élelmiszerlavina programban kapott vetőmagok tavaszi vetését.  A palántákat május elején kezdték kirakni a szabad földbe.  A munkákat 8-10 fő végzi, a vetés után az ő feladatuk a növények ápolása és a betakarítás. A megtermelt termékeket elsősorban a gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok kapják.
– Nagyon örülünk, hogy a tavalyi év után ismét részt vehetünk a programban, amelynek célja a nehéz körülmények között élő, szociálisan rászorult családok támogatása. A termelésen túl fontos eredmény, hogy a benne dolgozók megtanulják a mezőgazdasági munka tudnivalóit, így az elkövetkezendő évek során önállóan is gazdálkodni tudnak. – mondta Bandúr Istvánné, a program lebonyolítója.

Az idei pályázat keretében 4 település – Türje, Pakod, Szalapa, Zalabér önkormányzatának partnerségével pályázott a Foglalkoztató Zala-KAR Nonprofit Közhasznú Kft. A burgonya, szabadföldi paradicsom, erős paprika, konzervuborka vetőmagokat előosztották a települések között. A burgonyát már elültették, a palántákat a napokban ültetik a fóliasátrakba. A program keretén belül településenként 3-4 ember dolgozik. A megtermelt zöldségféléket a rászorulók és a programban dolgozók között osztják szét, mondta Martincsevics István ügyvezető.

A Tudat Mezsgyéjén Alapítvány Magyarszerdahelyen önkéntesekkel dolgozik együtt. Mint megtudtuk: ők is elvetették a burgonyát. A programba bevonják az értelmi sérült embereket is, összesen 25 fő dolgozik a földterületen. A felajánlást fogyatékossággal élő emberek fogják majd kapni.

Csörnyeföld Község önkormányzata is megkezdte az Élelmiszerlavina programban kapott vetőmagok, elsőként a burgonya vetését.

Horváth Viktória, Názáret projektjének koordinátorától megtudtuk, a termelés a komáromi, Szúnyogvár úti Lakásotthont övező földterületen zajlik. A munkálatokban és a betakarításban az itt nevelkedő gyermekek és felnőtt kollégák vesznek részt. A megtermelt termények elfogyasztása is nagyrészt helyben történik.

Hajdú-Bihar megyéből a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vesz részt a programban. L. Ritók Nóra, a projekt koordinátora elmondta: a talaj előkészítése után kiosztották a vetőmagokat, amelyeknek elvetése múlt héten megtörtént. Április elején a palántanevelésre szolgáló magok pedig egy fóliasátor földjébe kerültek.
– Összesen 25 család műveli a saját kertjét, az alapítvány közösségi kertjében pedig 30 család segédkezik. A közösségi kertben önkéntes munkában dolgoznak az emberek, naponta 8-10 ember munkájára számíthatunk. Az alapítvány kerti szerszámokat is vásárolt, amiket kölcsönkérhetnek azok, akiknek a saját kert gondozásához nem áll rendelkezésére kapa, gereblye, locsoló.A felajánlást Told település rászoruló lakossága kapja. Zömük nagycsaládos roma, akik most sajátítják el az önfenntartás módjait. Náluk, illetve a közösségi rendezvényeken történő közös főzéseken használják majd fel a termelt zöldségeket.

Az 1700 lakosú Kaposfő önkormányzati, illetve használatra átvett 1,5 hektárnyi földjein burgonyát, hagymát és paprikát termesztenek, a terményt nehéz helyzetű lakosok élelmezésére fordítják. Vajai Csilla, a projekt koordinátora elmondta: a településen 68 gyermekvédelmi támogatásban részülő család, sok kisnyugdíjas, s több hátrányos helyzetű család él. Ezért az önkormányzat minden lehetőséget megpróbál megragadni, hogy helyzetükön segítsen. Az Élelmiszerlavina program keretében termelt krumplit, vöröshagymát, paprikát a szociális étkeztetésben használják fel, egy részét pedig rászorulók kapják.


További híreink »

Kapcsolódó képek

HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Csapatunk
Horn Péter
alapító, elnökségi tag, alelnök
Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a fantasztikus, értékteremtő kezdeményezésnek részese lehetek és közös munkánkkal nagyon sok ember számára nyújthatunk segítséget. Az Élelmiszerbank mögött álló Csapat hite, elkötelezettsége a garancia arra, hogy a jövőben még több embertársunknak tudunk segíteni és ez a jó érzés számomra nagyon sokat jelent!